Az influenza: fertőző?

Az influenza: fertőző?

Az influenza fertőző. Azok az emberek, akik elkapják az influenzát, továbbíthatják a vírust egy másik személynek, még mielőtt a tünetek megjelennek.

Az ember továbbra is fertőző lehet 1 hétig a tünetek megjelenése után. Néhány ember 7 nap elteltével is tovább továbbadhatja a vírust.

Olvassa el, hogy többet tudjon meg arról, hogyan terjed az influenza, és hogyan korlátozhatja az emberek az átvitelét. Megvitatjuk a kezelési lehetőségeket és mikor kell orvoshoz fordulni.

fertőző?

Az influenza a légzőrendszer fertőző fertőzése.

A legtöbb szakértő egyetért azzal, hogy az influenzavírusok elsősorban cseppek útján terjednek. Az emberek cseppeket termelnek, amikor köhögnek, tüsszentnek, lélegzik vagy beszélnek. Ezek a cseppek, amelyek tartalmazhatják a vírust, egy másik személy felső vagy alsó légúti traktusára helyezhetők be.

A tüsszentésből, köhögésből, légzésből vagy beszélgetésből származó légzőszervi cseppek nagyobb, mint 5 mikrométer. Ezek a cseppek nem maradhatnak felfüggesztve a levegőben, de ha meghajtásuknak elegendő lendülete van, akkor elérhetnek egy másik embert. Azok az emberek, akiknek influenza van, eloszthatják másoknak, akik akár 6 méterre vannak. A

cseppek felületekre vagy tárgyakra is letétbe helyezhetnek, vagy az átvitel közvetlen személy-személy érintkezés útján fordulhat elő. Noha az emberek kevésbé gyakoriak, hogy az influenza elkapja a szennyezett felület megérintését, majd az arcuk megérintését, az orvosok az influenza -szezon során gyakran javasolják a kézmosást és a fertőtlenítő felületeket.

Mennyi ideig marad az influenza fertőző?

Azok az emberek, akik elkapják az influenzát, a legfertõzõbbek a tünetek megkezdése utáni első 3–4 napban. A legtöbb ember fertőzővé válik 1 nappal a tünetek megjelenése előtt. Ezért továbbíthatják a vírust egy másik személynek, még mielőtt tudnák, hogy rosszul vannak.

Más emberek hordozhatják a vírust, de nem jelentenek tüneteket. Ezek a tünetmentes egyének továbbra is átadhatják a vírust egy másik személynek, aki beteg lehet.

Azok az emberek, akik általában jó egészségi állapotban vannak, amikor influenza kapják, képesek lehetnek egy másik személyt egy hétig megfertőzni. A gyengült immunrendszerrel rendelkező kisgyermekek és az emberek 7 napnál hosszabb ideig is képesek megfertőzni másokat az influenza vírussal.

A tünetek progressziója

Miután egy személy elkapja az influenzát, a következő tüneteket tapasztalhatják meg:

 • Finus orr
 • Elmerülhet orr
 • Izom- vagy testfájdalmak
 • Magas láz
 • köhögés
 • Fájdós torok
 • hányás és hasmenés (több Gyermekeknél gyakori)

Nem mindenkinek, akinek influenza van, kialakul.

Ezek a tünetek hasonlíthatnak a hidegen. Az influenza tünetei általában a fertőzés után gyorsan kezdődnek, míg a hideg tünetek általában fokozatosabbak.

A legtöbb ember néhány nap és kevesebb, mint 2 héten belül felépül az influenzából, de ez néha hosszabb ideig tarthat. Néhány embernek szövődményei alakulhatnak ki az influenzából, például tüdőgyulladásból, amelyek életveszélyesek lehetnek. A sinus és a fülfertőzések az influenza után is előfordulhatnak, de ezek kevésbé súlyos szövődmények.

Az influenza utáni szövődmények kialakulásának leginkább kockázata a következők:

 • Kisgyermekek
 • Immunhiányos egyének
 • Terhes nők
 • Idős felnőttek

Az influenza szövődményei mindössze 2 nap alatt alakulhatnak ki az influenza tüneteitől. Az influenza vírusok a kórokozó lerakódásainak idején a felső és az alsó légúti traktusban kezdnek replikálódni, és átlagosan körülbelül 48 órával később csúcspontot mutatnak.

kezelés

A legtöbb ember számára az influenza enyhe tüneteket okoz. Az enyhe tünetek nem igényelnek kezelést. Azoknak az embereknek, akiknek nincsenek veszélyeztetett populációban, és más krónikus betegségekkel nem járnak, nem igényelhetnek vírusellenes kezelést.

Az orvosok vírusellenes gyógyszereket írhatnak fel az influenza kezelésére vagy megakadályozására a kórházak vagy a hosszú távú gondozási létesítmények kitörése során.

Antivirális gyógyszerek az A és B vírusokból származó influenza okozta influenza kezelésére:

 • oseltamivir (tamiflu)
 • Zanamivir (relenza)
 • Peramivir (Rapivab)

Az orvosok felírhatják az Oseltamivir -t az 1 éves vagy annál idősebb embereknek, hogy megakadályozzák az influenza a kitörési helyzetekben a magas kockázatú csoportokhoz tartozó influenza. A

amantadin (Symmetrel) és a rimantadin (flumadine) két antivirális antivirál, amely csak az A. influenza ellen hatályba lép.

A kutatók alacsony A és B influenza ellenállási arányát tapasztalták az Oseltamivir, a Zanamivir és a Peramivir ellen. Ennek ellenére az influenza vírus bármikor mutálhat és kialakulhat rezisztenciát. A kezelést követően a gyengült immunrendszerrel rendelkező emberek nagyobb kockázatot jelentenek a vírus rezisztenciájának kialakulására.

Az influenza legjobb kezelése a megelőzés. Az influenza vírusok egész évben kimutathatók az Egyesült Államokban, de a vírus átterjedése ősszel és télen felrobbant. Az influenza -szezon időzítése minden évben megváltozik, de általában októberben kezdődik, és májusig tarthat. A szezon csúcspontja december és február között fordul elő.

Egész évben, de különösen az influenza -szezon során az embereknek:

 • Ha beteg, akkor maradjon. Beteg
 • Takarja be az orrát és a szájukat tüsszentésekor
 • Gyakran mossa meg a kezüket
 • Kerülje az arcuk, a szemük, a szájuk és az orruk megérintését > Tiszta és fertőtlenítő felületek és tárgyak tisztítószerrel, amely elpusztítja az influenát okozó vírusokat. Segítsen lelassítani az influenza terjedését.

  Az influenza megelőzésének legjobb módja az influenza -oltás minden évben. A szakértők javasolják a vakcinázást mindenkinek, aki 65 évesnél idősebb embereket kap, nagy adagot kapnak.

  A vakcina tartalmaz bizonyos tojásfehérjét, de ez biztonságos a tojás -allergiás emberek számára, akik csak csalánkiütéseket fejlesztenek ki.

  Mikor kell orvoshoz fordulni

  Az egészséges emberek, akik elkapják az influenzát, általában nem igényelnek orvosi ellátást, kivéve, ha szövődményeket alakítanak ki.

  Orvosi ellátásra van szükség a magas kockázatú populációk, például a 65 évesnél fiatalabb kisgyermekek, valamint bizonyos krónikus egészségügyi állapotú emberek számára.

  Bárki, aki nagyon betegnek érzi magát vagy aggódik az influenza tünetei miatt, beszéljen orvossal. Az alábbi táblázat felsorolja a sürgősségi figyelmeztető táblákat, amelyek azt jelzik, hogy egy személynek orvosi ellátást kell kérnie.

  Gyors légzés vagy nehéz légzés az ajkakra vagy az arcra tartós fájdalom vagy nyomás a mellkasban vagy a hasban mellkasi fájdalom szédülés, zavar, képtelenség arra Simuláljon bordák, amelyek minden egyes lélegzettel behúzódnak rohamok
  Súlyos izomfájdalom nem vizelni nem vizel, szájszárítás, könnyek sírásakor Súlyos gyengeség vagy bizonytalanság
  nem figyelmeztet vagy kölcsönhatásba lépni másokkal Súlyos izomfájdalom
  rohamok láz vagy köhögés, amely javul, de ezután visszatér, majd visszatér. vagy súlyosbodik láz 104 ° F felett A krónikus állapotok súlyosbodása
  Bármely láz a gyermekeknél Kevesebb, mint 12 hetes, láz vagy köhögés, amely javul, de ezután visszatér vagy romlik. >

  Néhány ember nem tudja, hogy van -e influenza vagy más fertőzés, mivel az influenza tünetei hasonlóak más légzőszervi fertőzésekhez.

  Ha egy orvosnak tudnia kell, hogy van -e egy ember influenza, akkor laboratóriumi tesztet rendel, amely a vírus részeit kimutatja orr- vagy torokválasztékban.

  Az orvos nem mindig rendelhet egy tesztet az influenza vírusának kimutatására az influenza tünetekkel járó embereknél. A teszt eredményei nem feltétlenül befolyásolják, hogy az orvos hogyan kezeli az embert. Az enyhe tünetek mellett az orvosok azt javasolják, hogy az emberek maradjanak otthon az influenza terjedésének megakadályozására.

  Az influenza miatti szövődmények kockázatának kitett embereknek konzultálniuk kell az orvossal a fertőzés progressziójának szoros nyomon követése érdekében. Ezek az egyének nagyobb valószínűséggel igényelnek kórházi ápolást, és nagyobb szövődményekkel járnak. Egyes esetekben az influenza akár végzetes is lehet.

  Összegzés

  Az influenza a tünetek megkezdése előtti naptól fertőző, ami azt jelenti, hogy az emberek átadhatják az influenza vírust egy másik személynek, mielőtt észreveszik, hogy rosszul vannak.

  Egy egyébként egészséges ember fertőző marad, egészen egy héttel a tünetek megjelenése után. Mások 7 nap múlva továbbra is terjeszthetik az influenzát.

  Az influenza terjedésének korlátozása érdekében az orvosok éves influenzafelvételeket, gyakran kézmosást és a gyakran megérintett felületek tisztítását javasolják otthon, iskolában és munkában.

  • Fül, orr és torok
  • influenza/hideg/SARS
  • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok

  Orvosi A mai hírek szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

  szerkesztői politika elolvasásával.