Η γρίπη: Είναι μεταδοτικό;

Η γρίπη: Είναι μεταδοτικό;

Η γρίπη είναι μεταδοτική. Οι άνθρωποι που πιάνουν τη γρίπη μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλο άτομο ακόμη και πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ένα άτομο μπορεί ακόμα να μεταδοθεί έως και 1 εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό ακόμα και μετά από 7 ημέρες.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για το πώς εξαπλώνεται η γρίπη και πώς οι άνθρωποι μπορούν να περιορίσουν τη μετάδοσή της. Συζητάμε επίσης επιλογές θεραπείας και πότε να δούμε έναν γιατρό.

Είναι μεταδοτικό;

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική λοίμωξη της αναπνευστικής οδού.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι οι ιοί της γρίπης εξαπλώνονται κυρίως μέσω σταγονιδίων. Οι άνθρωποι παράγουν σταγονίδια όταν βήχουν, φτάνουν, αναπνέουν ή μιλάνε. Αυτά τα σταγονίδια, τα οποία μπορεί να περιέχουν τον ιό, μπορούν να καταθέσουν στην ανώτερη ή κατώτερη αναπνευστική οδό ενός άλλου προσώπου.

Αναπνευστικά σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα, την αναπνοή ή την ομιλία είναι μεγαλύτερα από 5 μικρομέτρια. Αυτά τα σταγονίδια δεν μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα, αλλά αν η πρόωση τους έχει αρκετή ορμή, μπορούν να φτάσουν σε άλλο άτομο. Οι άνθρωποι που έχουν τη γρίπη μπορούν να το εξαπλωθούν σε άλλους που απέχουν μέχρι 6 μέτρα.

Τα σταγονίδια μπορούν επίσης να καταθέσουν σε επιφάνειες ή αντικείμενα ή η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω άμεσης επαφής ατόμου-προσώπου. Παρόλο που είναι λιγότερο συνηθισμένο για τους ανθρώπους να πιάσουν τη γρίπη από το να αγγίζουν μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια να αγγίζουν το πρόσωπό τους, οι γιατροί συστήνουν συχνά πλύση και απολύμανση των επιφανειών των χεριών συχνά κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης.

Για πόσο καιρό παραμένει η γρίπη μεταδοτική;

Οι άνθρωποι που πιάνουν τη γρίπη είναι πιο μεταδοτικοί στις πρώτες 3-4 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται μεταδοτικοί 1 ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ως εκ τούτου, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλο άτομο, ακόμη και πριν ξέρουν ότι δεν είναι καλά.

Άλλοι άνθρωποι μπορούν να φέρουν τον ιό αλλά να μην παρουσιάσουν συμπτώματα. Αυτά τα ασυμπτωματικά άτομα μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλο άτομο που μπορεί να αρρωστήσει.

Οι άνθρωποι που είναι γενικά σε καλή υγεία όταν παίρνουν τη γρίπη μπορεί να είναι σε θέση να μολύνουν ένα άλλο άτομο μέχρι 1 εβδομάδα μετά από άρρωστο. Τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι σε θέση να μολύνουν άλλους με τον ιό της γρίπης για περισσότερο από 7 ημέρες.

Πρόοδος των συμπτωμάτων

Μόλις ένα άτομο πιάσει τη γρίπη, μπορεί να βιώσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Runny Nose
 • μύτη
 • μυς ή πόνος στο σώμα
 • Υψηλός πυρετός
 • βήχας
 • Κοινή στα παιδιά)

Όλοι όσοι έχουν τη γρίπη θα αναπτύξουν πυρετό.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρύου. Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν γρήγορα μετά τη μόλυνση, ενώ τα ψυχρά συμπτώματα τείνουν να έχουν πιο σταδιακή εμφάνιση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν από τη γρίπη μέσα σε λίγες ημέρες έως λιγότερο από 2 εβδομάδες, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν επιπλοκές από τη γρίπη, όπως η πνευμονία, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Οι λοιμώξεις των κόλπων και των αυτιών μπορεί επίσης να εμφανιστούν μετά τη γρίπη, αλλά αυτές είναι λιγότερο σοβαρές επιπλοκές.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από την ανάπτυξη επιπλοκών μετά τη γρίπη περιλαμβάνουν:

 • Οι ηλικιωμένοι ενήλικες
 • Οι επιπλοκές από τη γρίπη μπορεί να αναπτυχθούν σε μόλις 2 ημέρες από την αρχή των συμπτωμάτων της γρίπης. Οι ιοί της γρίπης αρχίζουν να αναπαράγονται στην ανώτερη και κάτω αναπνευστική οδό τη στιγμή που οι αποθέσεις παθογόνου και κορυφώνονται κατά μέσο όρο περίπου 48 ώρες αργότερα.

  θεραπεία

  Για τους περισσότερους ανθρώπους, η γρίπη προκαλεί ήπια συμπτώματα. Τα ήπια συμπτώματα δεν απαιτούν θεραπεία. Οι άνθρωποι που δεν βρίσκονται σε πληθυσμό σε κίνδυνο και δεν έχουν άλλες χρόνιες ασθένειες μπορεί να μην απαιτούν αντιιική θεραπεία.

  Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία ή την πρόληψη της γρίπης κατά τη διάρκεια των εστιατορίων σε νοσοκομεία ή εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης.

  αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία της γρίπης που προκύπτει από τους ιούς της γρίπης Α και Β περιλαμβάνουν:

  • oseltamivir (tamiflu) Li
  • Peramivir (Rapivab)

  Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν oseltamivir σε άτομα ηλικίας 1 έτους και άνω για να αποτρέψουν τη γρίπη σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου σε καταστάσεις εκτόξευσης.

  Η αμαντδίνη (symmetrel) και η rimantadine (Flumadine) είναι δύο αντιιικά αποτελεσματικά έναντι μόνο της γρίπης Α. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η γρίπη Α έχει αναπτύξει αντίσταση σε αυτά τα δύο φάρμακα.

  Οι ερευνητές έχουν δει χαμηλά ποσοστά αντίστασης της γρίπης Α και Β έναντι των Oseltamivir, Zanamivir και Peramivir. Ακόμα, ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταλλαχθεί και να αναπτύξει αντίσταση ανά πάσα στιγμή. Μετά τη θεραπεία, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση του ιού.

  Η καλύτερη θεραπεία για τη γρίπη είναι η πρόληψη. Οι ιοί της γρίπης είναι ανιχνεύσιμοι όλο το χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μετάδοση του ιού αυξάνεται το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ο χρόνος της εποχής της γρίπης αλλάζει κάθε χρόνο, αλλά γενικά ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο. Η κορυφή της σεζόν συμβαίνει μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

  όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης, οι άνθρωποι πρέπει: Αρρώστε

 • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα τους όταν φτάσετε
 • Πλύνετε τα χέρια τους συχνά
 • Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τα μάτια, το στόμα και τη μύτη
 • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα με καθαρότερο που σκοτώνει ιούς που προκαλούν τη γρίπη
 • Βοηθήστε να επιβραδύνετε την εξάπλωση της γρίπης.

  Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη γρίπη είναι να αποκτήσετε το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο. Οι ειδικοί συνιστούν εμβολιασμό για όλους ηλικίας 6 μηνών και άνω, με άτομα άνω των 65 ετών να λαμβάνουν εμβολιασμό υψηλής δόσης.

  Το εμβόλιο περιέχει κάποια πρωτεΐνη αυγών, αλλά είναι ασφαλές για άτομα με αλλεργία αυγών που αναπτύσσουν μόνο κυψέλες.

  Πότε να δείτε έναν γιατρό

  Υγιείς άνθρωποι που πιάνουν τη γρίπη δεν χρειάζονται συνήθως ιατρική φροντίδα εκτός αν αναπτύξουν επιπλοκές.

  Η ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως μικρά παιδιά, ενήλικες άνω των 65 ετών και άτομα με ορισμένες χρόνιες συνθήκες υγείας.

  Όποιος αισθάνεται πολύ άρρωστος ή ανησυχεί για τα συμπτώματα της γρίπης πρέπει να μιλήσει με γιατρό. Ο παρακάτω πίνακας απαριθμεί τα προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης που δείχνουν ότι ένα άτομο πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη.

  Ταχεία αναπνοή ή προβλήματα αναπνοής Διακύμανση αναπνοής ή δυσκολία στην αναπνοή
  στα χείλη ή στο πρόσωπο επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος ή στην κοιλιά
  διεγείρουν
  Ρίβες που τραβούν με κάθε αναπνοή επιληπτικές κρίσεις
  δεν ουρλιάζουν
  δεν ουρλιάζουν, ξηροστομία, χωρίς δάκρυα όταν κλαίνε σοβαρή αδυναμία ή αστάθεια
  δεν είναι ειδοποίηση ή αλληλεπίδραση με άλλους σοβαρός πόνος στους μυς
  ή επιδεινώνεται
  Πυρετός πάνω από 104 ° F Λιγότερο από 12 εβδομάδες
  πυρετός ή βήχα που βελτιώνεται αλλά στη συνέχεια επιστρέφει ή επιδεινώνεται
  >

  Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν αν έχουν τη γρίπη ή άλλη λοίμωξη επειδή τα συμπτώματα της γρίπης είναι παρόμοια με εκείνα άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

  Εάν ένας γιατρός πρέπει να γνωρίζει αν ένα άτομο έχει τη γρίπη, θα παραγγείλει ένα εργαστηριακό τεστ που να ανιχνεύει τμήματα του ιού σε ρινικές ή εκκρίσεις λαιμού.

  Ένας γιατρός μπορεί να μην παραγγείλει πάντα μια δοκιμή για την ανίχνευση του ιού της γρίπης σε άτομα με συμπτώματα γρίπης. Τα αποτελέσματα της δοκιμής δεν επηρεάζουν απαραιτήτως τον τρόπο με τον οποίο ο γιατρός θα αντιμετωπίσει το άτομο. Με ήπια συμπτώματα, οι γιατροί συνιστούν στους ανθρώπους να μένουν σπίτι για να αποτρέψουν την εξάπλωση της γρίπης.

  Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από επιπλοκές από τη γρίπη θα πρέπει να συμβουλεύονται με έναν γιατρό για να παρακολουθήσουν προσεκτικά την εξέλιξη της λοίμωξης. Αυτά τα άτομα είναι πιο πιθανό να απαιτούν νοσηλεία και να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γρίπη μπορεί ακόμη και να είναι θανατηφόρα.

  Περίληψη

  Η γρίπη είναι μεταδοτική από την ημέρα πριν αρχίζουν τα συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άλλο άτομο προτού παρατηρήσουν ότι δεν είναι καλά.

  Ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο παραμένει μεταδοτικό μέχρι περίπου μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Άλλοι μπορεί να συνεχίσουν να διαδίδουν τη γρίπη μετά από 7 ημέρες.

  Για να περιορίσουν την εξάπλωση της γρίπης, οι γιατροί συνιστούν ετήσιες λήψεις γρίπης, συχνή πλύση χεριών και καθαρισμό συχνά αγγίζοντας επιφάνειες στο σπίτι, το σχολείο και την εργασία.

  • αυτί, μύτη και λαιμός
  • γρίπη/κρύο/sars
  • μολυσματικές ασθένειες/βακτήρια/ιούς

  Ιατρικά Οι ειδήσεις σήμερα έχουν αυστηρές οδηγίες για την προμήθεια και αντλεί μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.