Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me infeksionet gastrointestinale

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me infeksionet gastrointestinale

Infeksionet gastrointestinale mund të shkaktojnë diarre, të vjella dhe shumë simptoma të tjera të pakëndshme.

Bakteret, viruset dhe parazitët mund të shkaktojnë infeksione gastrointestinale.

Trajtimi zakonisht përqendrohet në qëndrimin e hidratuar dhe për të pushuar shumë, por mund të ndryshojë në varësi të llojit të infeksionit.

Ky artikull prish simptomat, llojet dhe trajtimet për një larmi infeksionesh të zakonshme gastrointestinale.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të infeksioneve gastrointestinale:

bakteriale

Infeksionet bakteriale gastrointestinale përfshijnë infeksione të lindura nga ushqimi dhe helmime nga ushqimi.

Burimet e zakonshme të infeksioneve bakteriale gastrointestinale përfshijnë:

 • Escherichia coli, ose E. coli
 • clostridium perfringens
 • stafilokokun, Ose një infeksion staf

Ndërsa pothuajse çdo ushqim i kontaminuar mund të shkaktojë një infeksion, disa ushqime paraqesin më shumë rreziqe se të tjerët. Këto përfshijnë:

 • Mishi i nënvlerësuar ose i papërpunuar, vezë ose shpendë
 • Bulmeti dhe lëngje të pa pastruara
 • Uji i ndotur
 • Ushqimi , veçanërisht produktet e mishit dhe të vezëve, që nuk janë në frigorifer mirë
 • Deli Mish
 • Frutat dhe perimet e papërpunuara ose të papërpunuara

Për më tepër, njerëzit që kanë Infeksionet bakteriale gastrointestinale mund të përhapin bakteret në ushqimin që prekin. Ky ushqim mund të infektojë dikë tjetër nëse e konsumojnë atë ushqim.

virale

Infeksionet gastrointestinale virale janë shumë të zakonshme, dhe shpesh njerëzit i referohen këtyre si gripin e stomakut.

Norovirus është një lloj gastroenteriti viral. Sipas Institutit Kombëtar të Diabetit dhe Sëmundjeve të Tretjes (NIDDK), norovirusi shkakton 19 deri në 21 milion raste të gripit të stomakut në Shtetet e Bashkuara çdo vit.

Viruset e tjera që mund të shkaktojnë infeksione gastrointestinale virale janë më pak të zakonshme në Sh.B.A.

Vaksinat mund të parandalojnë disa lloje të infeksioneve virale, përfshirë rotavirusin.

parazitja

helminths zorrë, ose krimba, dhe parazitët protozoan shkaktojnë infeksione gastrointestinale parazitare.

Dy infeksionet parazitare më të zakonshme janë giardiasis dhe cryptosporidiosis.

Kontakti me feces njerëzore në tokë mund të përhapë këto parazitë. Njerëzit gjithashtu mund të kontraktojnë këto infeksione duke pirë ose notuar në ujë të kontaminuar.

Disa infeksione parazitare mund të përhapen nga kafshët te njerëzit. Këto përfshijnë toksoplazmozën, me të cilën njerëzit mund të vijnë në kontakt me feces mace.

Simptomat

Shumica e infeksioneve gastrointestinale kanë simptoma të ngjashme, megjithëse ato mund të ndryshojnë në ashpërsi.

Simptomat e infeksioneve gastrointestinale përfshijnë:

 • nauze
 • Të vjella
 • Appetiti
 • Një ethe
 • dhembjet e muskujve
 • Një çekuilibër elektroliti
 • gaz dhe bloating
 • Humbje e paqëllimshme e peshës

Shumica e sëmundjeve gastrointestinale virale fillojnë papritmas dhe zgjasin më pak se një javë, megjithëse ato mund të vazhdojnë më gjatë.

Infeksionet bakteriale mund të paraqesin në mënyrë të ngjashme me infeksionet virale, por disa mund të kenë më shumë të ngjarë të shkaktojnë një ethe të lartë ose diarre të përgjakshme.

Infeksionet gastrointestinale parazitare shpesh shkaktojnë gjak ose mukus në diarre dhe mund të zgjasë derisa një person të marrë trajtim.

Kur të shihni një mjek

Shumica e njerëzve nuk kanë nevojë të shohin një mjek nëse kanë simptoma të infeksionit gastrointestinal.

Sidoqoftë, NIDDK rekomandon të shihni menjëherë një mjek nëse një person përjeton ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje të forta në bark
 • A Ethet e larta
 • Diarre që zgjat më shumë se 2 ditë
 • Stools të zeza ose Tarry
 • Gjashtë ose më shumë stool të lirshëm në ditë
 • Të vjella të shpeshta
 • Ndryshimet në gjendjen mendore
 • Etja ekstreme
 • Urina e errët, e rrallë
 • faqet dhe sytë e fundosur Mos rrafshoni mbrapa pasi të keni pirë
 • Lightheadness

Këto përfshijnë:

 • Gratë shtatzëna
 • Njerëzit me një sistem imunitar të kompromentuar
 • Të rriturit më të vjetër
 • Foshnjat dhe fëmijët e vegjël

Trajtimi

Disa infeksione gastrointestinale, veçanërisht infeksione parazitare, kërkojnë një ilaç pa recetë nga një mjek. Sidoqoftë, shumë raste të sëmundjeve gastrointestinale do të përmirësohen pa trajtim mjekësor ose ndërhyrje.

Shumica e kohës, një person mund të ndihmojë sistemin e tyre imunitar të luftojë infeksionin në shtëpi duke marrë shumë pushim dhe duke pirë shumë ujë.

Në raste të rënda, një person mund të ketë nevojë për https://harmoniqhealth.com/al/wormin/ kujdes mbështetës për rehidrimin në spital.

mjetet juridike në shtëpi

Njerëzit me një infeksion gastrointestinal mund të ndihmojnë në trajtimin e sëmundjes në shtëpi nga:

 • Pushimi
 • Marrja e SIP -ve e ujit shpesh
 • Përdorimi i ilaçeve pa recetë me kujdes

  Shumë sëmundje gastrointestinale janë shumë ngjitëse, por ka shumë hapa që një person mund të ndërmarrë për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së tyre.

  Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandojnë që një person të bëjë më poshtë për të parandaluar infeksionet virale:

 • Lani duart mirë me sapun dhe ujë
 • Mos zëvendësoni sanitizuesin e duarve të bazuara në alkool për larjen e duarve
 • Praktikoni sigurinë e ushqimit, duke përfshirë larjen e frutave dhe perimeve dhe mishit të gatimit
 • Shmangni gatimin ose përgatitjen e ushqimit për një person tjetër ndërsa i sëmurë
 • Dezinfektoni sipërfaqet e forta me zbardhues
 • pastroni me kujdes rrobat ose rrobat

Për të shmangur një infeksion bakterial gastrointestinal, CDC rekomandon:

< UL>

 • Larja e duarve dhe sipërfaqeve para, gjatë dhe pas përgatitjes së ushqimit
 • Ndarja e mishit të papërpunuar, ushqimet e detit, shpendët dhe vezët nga ushqimi i përgatitur
 • Gatimi i ushqimit në një të brendshëm të sigurt Temperatura dhe shmangia e ushqimit të nënvlerësuar
 • Ushqimi i ngrirë nën 40 ° F (4 ° C) brenda 2 orëve nga gatimi
 • Njerëzit që janë në rrezik më të lartë të infeksioneve gastrointestinale dhe TH Komplikimet EIR gjithashtu duhet të shmangin ushqimet e zhveshura ose të papërpunuara nga kafshët, produktet e qumështit të pa pastruar dhe lëngje, dhe lakër të papërpunuara.

  Për të shmangur një infeksion gastrointestinal parazitar, një person duhet:

  • Praktikoni higjenën e mirë duke përfshirë larjen e duarve
  • Shmangni ushqimin dhe ujin e kontaminuar
  • Përdorni kujdes kur udhëtoni në zonat ku infeksionet parazitare janë më të zakonshme
  • Merrni masa paraprake për të parandaluar toksoplazmozën, përfshirë shmangien e kutisë së mbeturinave të maceve nëse shtatzënë

  Përmbledhje ///

  Infeksionet gastrointestinale mund të jenë bakteriale, virale ose parazitare. Pavarësisht nga shkaku, simptomat janë të pakëndshme dhe mund të përfshijnë diarre, ngërçe barku dhe vjellje.

  Shumica e infeksioneve do të zgjidhen vetë, por nëse një person ka simptoma të dehidrimit ose komplikimeve të tjera, ata duhet të shohin një mjek.

  Ndërkohë, është thelbësore të merrni shumë pushim dhe lëngje për të lehtësuar një rikuperim të shpejtë.

  • Shëndeti publik
  • gastrointestinal/gastroenterologji
  • dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .